9

DUURZAME DAKOPLOSSINGEN

Duurzame dakoplossingen
Het dak is al lang niet meer alleen een weersbestendige afdichting van een gebouw. Daken zijn tegenwoordig op verschillende manieren nuttig te gebruiken. Door nieuwe technieken wordt het dak steeds vaker ingezet om energie te besparen of zelfs op te wekken en de leefbaarheid te vergroten. Een succesvolle verduurzaming begint met een goede inventarisatie van uw wensen en ambities en de mogelijkheden van uw pand. Onze specialisten maken vervolgens een rapportage en een plan van aanpak. Duurzaam denken en doen ligt zo ook binnen uw bereik.

Isolatieverbetering
Bij energieoplossingen voor het dak denkt men vaak aan systemen die energie opwekken. Toch is goed isoleren van de schil nog steeds de meest rendabele manier om energie te besparen. Vooral goede dakisolatie is een zeer lonende investering. Door het dak gaat namelijk veel energie verloren. Een goede isolatie zorgt al snel voor een besparing van 30% op de energiekosten en dus ook de CO2 uitstoot. Natuurlijk kunt u voor een optimaal resultaat isolatie combineren met andere besparende of zelfs energiewinnende maatregelen. Het is echter belangrijk om bij de basis te beginnen, een goede en professioneel aangebrachte isolatie.

Zonnepanelen
Zonnepanelen zijn de bekendste vorm van duurzame energieopwekking op daken. Hoewel zonnepanelen bij uitstek geschikt zijn voor platte en licht hellende daken, zijn ze hier niet altijd even eenvoudig te plaatsen. Er moet goed over nagedacht worden welke daken en welke systemen het meest geschikt zijn. Daarnaast zijn zonnepanelen onderhoudsarm, maar zeker niet onderhoudsvrij. Voor behoud van rendement moeten ze regelmatig onderhouden worden. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes en het verzorgen van het onderhoud aan uw zonnepanelen.

Energiedaken
Energiesystemen op daken werken meestal alleen als de zon schijnt, maar bij een te hoge temperatuur neemt het rendement ook weer af. Zo’n systeem werkt dus vaak niet optimaal. Daarom is het zeer rendabele Energiedak® ontwikkeld. Een Energiedak® heeft een hoogabsorberende dakbedekking met daaronder temperatuurgeleidende leidingen. Zonnewarmte wordt opgenomen en opgeslagen in een warmte-koude opslagsysteem, totdat u het weer nodig heeft. Het systeem kan ook koelen met afgekoeld water. Eventuele overtollige warmte wordt ’s nachts afgegeven via het dak. Het Energiedak®-Plus combineert het Energiedak® met PV-panelen. Zo wordt op hetzelfde dakoppervlak warmte, koude én elektriciteit gewonnen. Omdat Energiedak®-Plus de warmte van het dak absorbeert en afvoert, blijft de daktemperatuur lager. Dit zorgt voor een veel hogere elektriciteitsopbrengst van de PV-cellen. Heeft u interesse in dit systeem? Wij kunnen u van alle informatie voorzien en een Energiedak® voor u realiseren en onderhouden.

Groendaken
Groendaken hebben heel veel voordelen. Ze geven uw dak een fraai uiterlijk, maken verblijf op het dak aangenamer, reguleren regenwaterafvoer en isoleren het dak. Daarnaast gaan groendaken vaak langer mee en hebben ze een positieve invloed op de luchtkwaliteit. De meeste daken zijn geschikt voor het aanbrengen van dakbegroening, maar het is altijd verstandig dit in overleg met een constructeur vast te stellen. Wij adviseren en ondersteunen u graag bij dit traject.

Witte reflecterende dakbedekking
Veel platte daken in Nederland zijn bedekt met zwarte bitumen. Deze dakbedekking bereikt op zonnige dagen snel hoge temperaturen. Aangezien het koelen van een gebouw drie keer zo veel energie kost als het verwarmen, loont een dak dat warmte meer reflecteert vaak de moeite. Dit kan met witte dakbedekking. Er is een grote keuze in witte daken. Sommige typen binden zelfs ook fijnstof. Er zijn echter grote verschillen in kwaliteit en onderhoud. Wij denken graag met u mee welke reflecterend dakbedekkingssysteem voor uw project de beste optie is en waarmee een positieve bijdrage wordt geleverd aan het leefcomfort in en om uw gebouw.